Odrasla gledališka skupina deluje v društvu že od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja. Oder v Kulturnem domu Podbočje je doživel mnoge uprizoritve. Takrat so igrali še naši starši. V osemdesetih letih smo na oder postavili predstavo Dan žena in Gostilna pri Roži, po malo daljšem premoru pa se je oblikovala nova ekipa in ustvarila predstave: Županova Micka, Poročil se bom s svojo ženo, Strogo zaupno, Dan žena… V letih 2014 in 2015 so na odru kraljevali Butalci. Mentorica zadnjih 20 let je Ivanka Černelič Jurečič Gledališka skupina šteje okrog 20 članov, del te skupine so tudi Flavzarce, ki vsako leto povezujejo koncert Pevk izpod Bočja in sodelujejo tudi na drugih prireditvah.

Butalci 2014

Butalci 2015

Kako smo pulili repo 2019

Prosto po Prešernu 2020

KRPAN MLAJŠI

Po dramskem besedilu Frana Milčinskega iz leta 1925 priredila Ivanka Černelič Jurečič

Premiera:
Nedelja, 6. februarja 2022, ob 18. uri
Ponovitvi:
Ponedeljek, 7.februarja 2022, ob 18. uri, nedelja, 20. februarja 2022, ob 18. uri

KULTURNI DOM PODBOČJE

STOLETNIKU V ČAST

Stavbo, ki jo danes poznamo kot Kulturni dom Podbočje, so blagoslovili 4. septembra 1921. V mnogih letih je doživela lepše in slabše dni, predvsem pa je preživela in živi še danes. Gostila je Orle, pa veselice na svečnico, Slovenski oktet, Dudeka in Regico, angele in parklje, vse tri dobre može, pa oddajo Iz naših krajev, nešteto prireditev, koncertov, gledaliških predstav od blizu in daleč, sestankov, praznikov KS Podbočje, vaj ter srečanj in proslav.

V letu 2020 smo izpulili 70 let stare odrske deske in jih nadomestili z novimi. Črno obarvane so pod novimi odrskimi lučmi dobile poseben sijaj.

Hvaležni smo vsem rodovom, ki so znali in zmogli ohraniti hram kulture, ki tako ponosno stoji ob našem trgu in daje prostor za ustvarjanje.

Našemu stoletniku v čast v njegovem 101. letu kličemo vse najboljše.

NASTOPAJO:

Oblikovalec luči in zvoka: Matjaž Jurečič
Šepetalka: Tončka Černelič
Scenografija: člani KD Stane Kerin Podbočje

Projekt sofinancira Mestna občina Krško.
Kostumi so nastali s finančno podporo Ljudske univerze Krško.

Izdelava kostumov: Študijski krožek Krpan v okviru Ljudske univerze Krško, strokovna vodja kostumografinja Ina Irena Čebular.

Mojstrice: Justina Colner, Stanka Škrbina, Mimi Pavlovič, Marica Jurečič, Mimica Kuntarič, Rozi Hočevar, Marjana Prah.

Pomočniki: Olga Colarič, Renata Jurečič, Metka Vrhovšek, Ivanka Černelič Jurečič, Franc Černelič, Tončka Černelič.

Izdelovalke pokrival: Renata Jurečič, Ivanka Černelič Jurečič, Olga Colarič in Mojca Bregar Goričar.

Ilustrirala Mija Baškovč

KRPANOVA NOVA OBLAČILA

V podboški kulturni dvorani je od novembra ob četrtkih in nedeljah pod večer potekalo živahno šiviljsko-gledališko dogajanje – v okviru študijskega krožka Krpan Ljudske univerze Krško so nastajali kostumi za gledališko predstavo, ki so jo uprizorili ob letošnjem kulturnem prazniku.

V KD Stane Kerin Podbočje oz. v Teatru Svetokriškem so predstavo pripravili v okviru 100-letnice tamkajšnjega kulturnega doma, ki je bila sicer lani, a je zaradi ukrepov niso mogli obeležiti. Iskali so predstavo, ki bi bila napisana čim bližje letu izgradnje doma (1921) in našli besedilo Frana Milčinskega »Krpan mlajši« (gre za nekakšno nadaljevanje Levstikovega Martina Krpana) iz leta 1925, ki ga je režiserka Ivanka Černelič Jurečič priredila. »Ugotovili smo, da moramo nekako priti do kostumov iz obdobja na prelomu iz 17. v 18. stoletje. Ker je to lahko kar draga zadeva, smo se povezali z Ljudsko univerzo Krško in se izdelave kostumov lotili v okviru študijskega krožka pod strokovnim mentorstvom kostumografinje Ine Čebular,« pojasnjuje Ivanka Černelič Jurečič. Pri izdelavi 12 kostumov (za vloge cesarja, cesarice, princa Friceta, princese Mare, ministrice, župana Hlačo, Martinčeta Krpana, Biričke Silvestre in vaščanke Uršule, dveh strežajev in Jerice), ki jih je posebej za podboško igralsko zasedbo zasnovala Čebularjeva, sodeluje13 članic društva iz Podbočja in okolice, večina med njimi ima precej šiviljskih izkušenj in znanja. Gre za zahtevno delo, ki je od sodelujočih zahtevalo veliko truda in potrpežljivosti.

8. marca smo kostume postavili tudi na ogled, razstavo obogatili z razstavo knjižnih in likovnih del na temo Martina Krpana in se posladkali z dobrotami, s katerimi so se sladkali na dunajskem dvoru v začetku 18. stoletja.

Potovanje od zasnove do zaključka je bilo nepozabno, skoraj ni bilo zaznati preizkušenj, ki so nas čakale v vsakdanjem življenju.

Najboljše stvari v življenju niso stvari!